preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mato Lovrak" Nova Gradiška

Login
Osobna karta škole

Sandučić povjerenja

Društvene mreže


Školska knjižnica

Radovi mladih novinara

UDŽBENICI

RED BUTTON

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CARNet
Glazbeni odjel

Ja i sva moja lica

Školska prehrana

Nove rubrike

Logo naše škole

Korisno

Priloženi dokumenti:
opcinaGrad.ppsx

Skole.hr
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 1. 2010.

Ukupno: 942391
Ovaj mjesec: 3332
Danas: 64
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Nikako ne smijemo konzumirati gljive ako ne znamo koje su vrste
Autor: Natalija Golovrški, 17. 10. 2012.

U večernjim  je satima 15.listopada 2012.godine u prostoru Osnovne škole „Mato Lovrak“ u Novoj Gradiški  održana  tribina čiji su gosti bili novogradiški vrsni poznavatelj  gljiva Stjepan Pintarić (čiju kolumnu o gljivama i gljivarstvu Novogradiščani mogu pratiti na stranicama Gradskih novina Nova Gradiška) i njegove kolege Milan Gavrić i Tomislav Burazović. Održana tribina samo je jedan od sadržaja kojim naša škola obilježava Dane zahvalnosti za plodove zemlje.


Na početku susreta goste je pozdravio ravnatelj škole prof. Mirko Golovrški, a u samom su programu prigodnim igrokazima i pjesmama sudjelovali  i scenska grupa učiteljice Željke Trlin i pjevački zbor pod vodstvom prof. Elizabete Štancl. Program tribine vodila je učenica 8.a razreda Ena Špičak.

 Okupljenim učenicima, djelatnicima škole, roditeljima učenika i građanima govorili su o svom zanimljivom hobiju, prednostima bavljenja gljivarstvom, ali i opasnostima koje donosi branje i konzumiranje gljiva.

Iz odgovora na mnogobrojna pitanja publike od gospodina Pintarića saznali smo da je ljubav prema  gljivarstvu naslijedio od djeda, a da ga je na pomnije proučavanje gljiva potakla spoznaja o trovanju djece otrovnim gljivama. U svijetu postoji oko 40000 različitih vrsta gljiva. Naš je kraj bogat jestivim gljivama, od kojih se posebno ističu vrganji, rujnice i sunčanice. Ubrane gljive uvijek treba pregledati stručnjak – nikako ne smijemo konzumirati gljive ako ne znamo koje su vrste  ( u nekim je stadijima razvoja jestiva gljiva vrlo slična otrovnoj). I veliki stručnjaci, kakvi su gosti naše tribine, kod branja  gljiva konzultiraju se s literaturom i traže mišljenja nadređenih stručnjaka.  Saznali smo i koji su sve načini pripremanja gljiva i koje se gljive mogu jesti sirove. Kao veliku prednost bavljenja  gljivarstvom naši gosti ističu boravak u prirodi i šetnju na svježem zraku.

 

„ U današnje vrijeme, kada je dovoljan jedan „klik“ miša da bismo se spojili na internet i vidjeli kako izgleda tropska šuma, djeca trebaju ići u prirodu i učiti iz prirode“, istaknuo je kao poruku ovoga susreta Milan Gavrić.

Nakon formalnog završetka tribine, učenici su mogli razgledati izložbu gljiva našeg kraja koju su uz već spomenute goste tribine priredile i naše sugrađanke Nada Bićanić i Sandra Jurašinović.

Natalija Golovrški





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju